101 tegeltjeswijsheden over zingen

Auteur: 
Mariette Effing
Verschenen in Pyramide: 

Onlangs verscheen bij uitgeverij Kok Boekencentrum ‘Zingen! 101 kleine lessen in woord en beeld’ met 160 pagina’s zangtips verzameld door dirigent Frits Muusse met illustraties van Arda Lubsen. Een leuk en laagdrempelig vierkant boekje over zingen en zangtechniek.

‘Zingen, wat is er heerlijker dan zingen? We zingen als we blij zijn, als we de was doen, anderen zingen voor ons als we verdrietig zijn of om ons helpen in slaap te vallen. We zingen alleen of samen, op school, als we de visnetten binnenhalen, in een koor, voor de gezelligheid en om prachtige muziek ten gehore te brengen. En het fijne is: zingen kunnen we allemaal.’ 

Aldus de auteurs in hun voorwoord. Vertaal je dit naar kinderen dan weten we allemaal dat kinderen bijna de hele dag zingen. Want waar eindigt het praten en begint het zingen als kinderen aan het spelen zijn? Zijn ze aan het overleggen, roepen, huilen, zeuren, lachen of toch zingen? Het zijn allemaal variaties van stemgebruik om in dagelijkse situaties te communiceren en kinderen doen dit op een heel natuurlijke manier. Iets waar ik me bij het ‘zangverbod’ tijdens de coronacrisis over heb opgewonden. Kinderen vragen niet te zingen staat voor mij gelijk aan hen vragen niet te communiceren. Gelukkig lijkt dit allemaal voorbij en kunnen we ons weer bezighouden met gezond stemgebruik van kinderen en ... zingen!

En wat hebben vakdocenten muziek in het basisonderwijs aan dit sympathieke boekje vol met lama’s en kwetterende vogeltjes? Verwacht in ieder geval geen kant-en-klare lessen zoals we die in het onderwijs misschien gewend zijn, want dat zijn het niet. Het zijn meer ‘levenslessen’ zoals we die ook wel op tegeltjes zien. De auteurs hebben 101 tips en aanwijzingen van zangers en dirigenten verzameld en vastgelegd. Onderwerpen als zuiverheid, toonkwaliteit, aanzetstuk, resonans, adem en expressie zijn voorzien van korte teksten met daarbij leuke tekeningen. De teksten zijn gericht op volwassenen en behandelen onderwerpen waarmee je in de klas niet direct bezig zult zijn. Maar de tekeningen zijn erg leuk om te gebruiken als je spelenderwijs aandacht aan zangtechniek wilt geven.

Als kinderkoordirigent zou ik boekje gebruiken als ‘101 tegeltjeswijsheden over zingen’. Iedere week lijst ik dan een blaadje in en neem me voor daarop te letten bij de kinderen, maar vooral ook bij mezelf.

Zingen! 101 kleine lessen in woord en beeld
Auteur Frits Muusse
Illustraties Arda Lubsen
Uitgever KokBoekencentrum Uitgevers, Utrecht
ISBN 9789043537636
Prijs € 20,-
 

Mariette Effing is dirigent van verschillende jongens- en mannenkoren en artistiek leider van het initiatief Boys, keep on singing!. koorenzo.nl

Reacties

Reactie toevoegen

Lees ook

Les
Illustratie Meerstemmig zingen. © Winneke Hazewinkel

Bovenbouw. Leerlingen zingen het lied ‘E dumba’ met een bodypercussie. Ze ervaren hoe muzikale onderdelen samen een goed klinkend muziekstuk vormen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.