Artikelen

Reportage
Kristalorkest. Muziek verbindt kinderen met en zonder een beperking. Foto Pierre Pinkse

Marjoke Korff de Gidts van Méér Muziek in de Klas wil structureel muziekonderwijs op speciaal-onderwijsscholen. Zij legt uit waarom, en met welk plan zij dat hoopt te realiseren.

Achtergrond
Kinderen spelen volwaardig samen muziek. Foto My Breath My Music, Fred Roland Redlinefotografie

In november 2021 kwamen buitenlandse specialisten in aangepaste muziekinstrumenten naar Nederland voor de conferentie My Music Ability. Zij bezochten hier ook scholen voor speciaal onderwijs, waar hun instrumenten in gebruik zijn genomen.

Interview
Meisje bespeelt de GroovTube. Foto My Breath My Music

Ruud van der Wel helpt mensen met een lichamelijke beperking beter ademen. Als muzikant koos hij ervoor om daar muziek bij te gebruiken. Dat bleek een gouden greep.

Essay
Musica bereikt jaarlijks zo’n 2000 kinderen van het eerste leerjaar (6-jarigen) met de zogeheten Eersteklasconcerten. Het is een volledig non-verbaal traject van mini-workshops en -concerten dat kinderen confronteert met hedendaags gecomponeerde muziek. foto Tim-Theo Deceuninck

Na enkele gezamenlijke webinars over muziekeducatie besloten Gehrels Muziekeducatie en Musica Impulscentrum nog andere vormen van samenwerking aan te boren. Musica zal in een aantal artikelen de eigen visie op muzikaliteit toelichten. Artistiek coördinator Hans van Regenmortel licht deze toe aan de hand van een reeks generieke werkvormen.

Dit artikel vormt de aftrap: Hans stelt bondig Musica’s kernideeën over muzikaliteit aan je voor. In de volgende afleveringen vertaalt hij de theorie naar de praktijk.

Recensie
Nieuwe Dierenliedjes cover

Félice van der Sande, specialist in muziek maken met jonge kinderen en auteur van ‘Muziekkwartier’ heeft een nieuwe zangbundel gemaakt die zij in eigen beheer uitgeeft: dierenliedjes met muziekspel-ideeën voor baby’s, peuters en kleuters.

Reportage
Koorplein Noord Brabant, foto; Pascal van Oers

Koorplein Noord-Brabant wil zoveel mogelijk basisschoolkinderen aan het zingen krijgen. Via een liedjeswedstrijd betrokken zij studenten bij hun project. Een mooi voorbeeld van ‘good practice’.

Interview
Lancering van de nieuwe koers van de opleiding Docent Muziek bij Fontys Tilburg op 10 oktober 2019. Foto Rens Bressers

Een groep studenten Docent Muziek heeft zich verdiept in het gregoriaans voor een project op enkele basisscholen. Het is een bijzondere lichting studenten. Hoofd van de opleiding Carla Lagarde-de Waal licht toe.

Column
Janneke Boomsma. Illustratie Winneke Hazewinkel

In haar muzieklessen biedt Janneke liederen aan gecombineerd met spel of dans met een muzikaal doel. Ze kan soms weken blijven werken aan een lied. Tot genoegen van de kinderen.

Interview
Mira Thomson. Foto Concert Jaap van der Plas

Muzikant en instrument zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze rubriek vertellen musici of muzikanten over hun lievelingsinstrument. We trappen af met zangeres Mira Thompson.

Pagina's