Artikelen

Interview
2023-3 Interview Myrre van Dijk Beeld

Gehrels Muziekeducatie gaat deze zomer van start met een nieuwe socialmediaredactie. Student ODM in Utrecht Myrre van Dijk reageerde op de oproep in De Pyramide.

Praktijk
2023-3 Muziekinstrumenten voor de basisschool Foto Ad van den Bogaard

Elke muziekdocent heeft favoriete instrumenten waarmee hij of zij werkt. Maar wat is het standaard muziekinstrumentarium voor een lange leerlijn muziekonderwijs op de basisschool, als dat al bestaat?

Column
2023-3 Column Lars Bon Beeld

Is het tijd om de eisen voor de opleidingen Docent Muziek eens te bekijken met nieuwe ogen? Columnist Lars Bon, zelf net afgestudeerd, denkt van wel: een paar kleine veranderingen zal mogelijkheden voor veel nieuw talent openen.

Recensie
2023-3 Recensie muzikale speeltuin Beeld

Improvisatie als middel voor vernieuwing, verbinding, verdieping en verbreding van je muzieklessen, zodat de leerlingen verantwoordelijkheid in het muzikale proces kunnen nemen. Dat is de insteek van de twee boeken ‘De Muzikale Speeltuin’.

Recensie
2023-3 Neus tenen en buik boek Beeld

Bespreking van kinderboeken waar muziek in zit. Verhalen uit de dierenwereld, engagement en muzikale diversiteit. Het neus-, tenen- en buikboek; Een bos vol muziek; Daantje Dirigentje; Prinses Arabella maakt muziek; Soms als ik een vlinder zie; Bon dia goeiemorgen; Post uit Parijs.

Recensie
2023-3 Recensie creeer en leer Beeld

Creativiteit is het motto van de digitale methode Creëer en Leer. De methode bestaat uit lessen beeldende vorming, muziek en drama voor alle groepen van de basisschool, met activiteiten voor de gevorderde én de beginnende leerkracht.

Interview
2023-3 Interview Ellen van Hoek Beeld

Ellen van Hoek onderzocht wat er bekend is over beïnvloedbare factoren voor leerprestaties in muziek in het basisonderwijs. Een belangrijk onderzoek, want het bepaalt mede hoe de onderwijsinspectie straks de kwaliteit van het muziekonderwijs gaat peilen.

Achtergrond
2023-3 antroposofie Beeld

De antroposofie schrijft voor welke muziek en welke muziekinstrumenten geschikt zijn voor de kinderopvang. Waarop is dat gebaseerd, en hoe verschilt dat van de reguliere kinderopvang? Redacteur Marieke van Remmen zocht het uit.

Praktijk
2023-4 muziek in de geschiedenisles -beeld troubadour

In het kader van het convenant ‘Méér Muziek in de Klas’ maakten muziekdocenten Loes Heitling en Aletta Kwant voor hun pabo-studenten een serie muzieklessen met geschiedenisonderwerpen erin geïntegreerd. 

Pagina's