Tijdschrift De Pyramide
Het thema 'muziekinstrumenten in de klas' vind je terug in de lessen. In de onderbouw is ook het kinderboekenweekthema verwerkt. Verder: de antroposofische visie op muziekeducatie met bijbehorende lesideeën voor dreumes & peuter.
Contrast in muziek is het thema voor de lessen. En: het laatste deel van de prachtige serie artikelen van Hans van Regenmortel over de visie van Musica op de essentie van muziekeducatie.
Artikelen en lessen rondom muzikale 'challenges', met onder andere: 3 muzikale 'wicked challenges' om de Europese Dag van Muziek in School mee te vieren, een les voor de middenbouw over klezmermuziek en een vakoverstijgende les voor de bovenbouw over geluiden van ons verteringsstelsel.
Lessen en liedbijlage met als thema herhaling en variatie, onder andere lessen voor de jongsten met mooie prentenboeken als basis. Daarnaast een boeiend artikel over een praktische pilot met formatieve evaluatie in de muziekles, en nog veel meer.
In De Pyramide van september 2022 staat meerstemmig zingen in de klas centraal in de artikelen en lessen. En het thema Gi-ga-groen! van de Kinderboekenweek komt ook veel voorbij.
In deze Pyramide lessen over het spelenderwijs leren over dynamiek, en artikelen over de dynamiek van het muziek maken met een beperking: er blijkt met aangepaste elektronische muziekinstrumenten heel veel mogelijk.
Reflecteren: hoe pas je dat toe in je lessen zodat leerlingen muzikaal groeien? Verder een interview over de veranderingen bij de opleiding Docent Muziek in Tilburg, informatie over de Kodály hub en een reportage van Koorplein Noord Brabant.
Met de lessen in deze Pyramide in het thema 'bewegen' kun je fijn fysiek actief aan de slag met je klas. Het kan weer! Verder een mooie reportage over een schoolband en een artikel over hoe Dalcrozes leer in ons land in de vergetelheid raakte.
De Pyramide van september 2021 bevat in het midden een leuke verrassing: het Gehrels Muziekganzenbordspel! Verder lessen in het thema 'wat wil ik later worden'. Misschien wel dirigent.