"Als je zingt, dan leg je je hart op tafel"

Auteur: 
Jorinde Boot
Foto's: 
Foto Concert Jaap van der Plas
Verschenen in Pyramide: 

Het lievelingsinstrument van de 28-jarige jazz-zangeres is haar stem. Dat Mira zangeres zou worden, is haar eigenlijk met de paplepel ingegoten. Ze begon op 6-jarige leeftijd met zingen in een kinderkoor, maar eigenlijk begon het al in de buik van haar moeder. Die studeerde af aan het conservatorium toen ze zwanger was van Mira. “Ze was dus altijd aan het zingen. Ik vind het een leuke fantasie om te geloven dat het toen allemaal al begonnen is.”

Momenteel geeft Mira zangles, vanwege corona online, en is ze druk bezig met verschillende muziekprojecten.

“Als ik het opnieuw zou mogen doen, zou ik weer de stem kiezen”, vertelt ze. Dat heeft volgens haar met verschillende aspecten te maken, “De stem is een heel persoonlijk geluid dat je kunt ontwikkelen, en het staat direct in verbinding met je gevoelsleven en je lichaam. Als je zingt, dan leg je je hart op tafel.” Dat is voor haar iets heel bijzonders, maar tegelijkertijd ook de moeilijkheid eraan, “Want als je bijvoorbeeld ziek bent, dan werkt je stem ook minder goed. Sommige mensen kunnen trouwens juist beter zingen met een verkoudheid maar daar ben ik er niet eentje van.”

Mira vindt het moeilijk om aan te geven wat zij zelf mooi vindt aan haar stem, maar ze weet wel wat anderen erin aantrekt. “Ik denk dat ik in staat ben om een verhaal te vertellen en om emoties los te maken, dat komt denk ik door de diepte van mijn stem.” Ze vreest dat het ook met andere dingen te maken heeft, “ik zit natuurlijk in een rolstoel en dan vinden mensen het al gauw heel bijzonder dat ik zing.”

Mira heeft verschillende inspiratiebronnen, naast dingen die ze gezien, gelezen of gehoord heeft, eigenlijk wel alle jazz-grootheden. Bijvoorbeeld Ella Fitzgerald, maar ook hedendaagse muziek én Joni Mitchell. Dat gaat zelfs zo ver dat ze haar kat naar de zangeres heeft vernoemd. Het lievelingsstuk van Mira is ‘Both sides now’ van Joni Mitchell. Ze durft bijna niet te zeggen dat ze het zelf ook zingt omdat ze het zo’n prachtig nummer vindt, maar haar publiek vindt vaak juist dát het mooiste stuk van haar optreden, “ik denk omdat ik er zelf zo aan gehecht ben.”

Over de vraag wat ze zou willen bereiken met haar stem moet ze diep nadenken, “Als muzikant geef je een verhaal vanuit je eigen ervaring weg aan het publiek, wat betekent dat het verhaal ook van het publiek wordt, want die maken er weer een eigen verhaal van. Dat vind ik er heel mooi aan.”

mirathompson.com

Jorinde Boot is journalist.

Reacties

Reactie toevoegen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.