Diversiteit en open oren

Auteur: 
Elisabeth Smulders
Illustraties: 
Myriam Berenschot
Verschenen in Pyramide: 

Isabel Muis speelt viool. Ze is telg uit een muzikale familie bosmuizen. Isabel ontdekt ook op andere plaatsen muziek, maar haar zus en twee broers (die respectievelijk harp, viool en piano spelen) vinden hun eigen muziek mooier. Een ontmoeting met gitaar spelende en zingende stadsmuizen leidt zelfs tot ruzie. Isabel gaat meespelen met de vreemdelingen, en broers en zus concluderen dat andere muziek óók mooi is als je goed luistert.

Het verhaal is geschreven door Suzan Overmeer, jazzmusicus, bedenker van het inmiddels opgeheven Jazz4kids, en docent aan het Koninklijk Conservatorium. De moraal van het boek is duidelijk (diversiteit, open oren), de verhaallijn kernachtig. Een grapje voor de voorlezer, Isabel en haar zus en broers dragen voornamen van bekende Nederlandse musici: naast Isabel zijn dat Lavinia, André en Wibi.

De prenten van Myriam Berenschot zijn zó expressief dat je de woorden van het verhaal nauwelijks nodig hebt. Je ziet verbouwereerde, gefrustreerde of gelukkige muizensnoetjes, en laten we de ijverig stampende mieren niet vergeten. Berenschot past verschillende technieken toe: slimme kwaststreken voor de vechtende muizen, de piano en harp als een kindertekening, en collagetechniek voor onder andere de muizen zelf.

Wel valt op dat de gitarist van het stel z’n instrument ‘links’ bespeelt en ook Isabel de strijkstok ergens een keer met de linkerhand vasthoudt. Ik vind dat eerlijk gezegd toch storend in een prentenboek over muziek, al moet ik toegeven dat het de compositie van de prenten ten goede komt.

De lezer vindt achterin het boek tips voor activiteiten rondom muziek: luisteren, bewegen, bodypercussie en geluiden maken. Deze geven uiteindelijk meerwaarde aan het boek, wat we tenslotte ook verwachten van een muziekdocent pur sang als Suzan Overmeer.

Muizenmuziek
Suzan Overmeer
Illustraties Myriam Berenschot
Uitgeverij Clavis 2020
ISBN 978 90 448 3816 9
Prijs €15,95

Elisabeth Smulders is eindredacteur van De Pyramide

Reacties

Reactie toevoegen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.