Kinderboeken en muziek 14

Auteur: 
Elisabeth Smulders
Illustraties: 
Steve Small
Verschenen in Pyramide: 
coverafbeelding van 'Ik blijf ook altijd bij jou'. Illustratie Steve Small
coverafbeelding van 'Ik blijf ook altijd bij jou'. Illustratie Steve Small

Ik blijf ook altijd bij jou
doelgroep leeftijd 3 tot 6 jaar
tekst en illustraties Smriti Halls, Steve Small
vertaling Joukje Akveld
Uitgeverij Luitingh Sijthoff
ISBN 9789024597642

De juiste maatjes kiezen 

Dit prentenboek – bruikbaar voor een voorstelling of les rondom muziekinstrumenten – vertelt over Beer en Eekhoorn die een tweepersoonsbandje met contrabas en gitaar hebben. Kip wil dolgraag meespelen. Als Beer en Eekhoorn daar helemaal geen oren naar hebben, probeert Kip met allerlei instrumenten hun aandacht te vangen. Vergeefs, Beer en Eekhoorn willen liever met zijn tweeën spelen.
Gelukkig komen ze net op tijd tot inkeer, en redden ze Kip als die zich wil aansluiten bij een bandje van gemene vossen die uitsluitend kippen zoeken … maar niet om muziek mee te maken …

De prenten zijn met duidelijke lijnen en herkenbaar getekende muziekinstrumenten – helaas niet allemaal correct: Kip bespeelt de viool bijvoorbeeld in spiegelbeeld.

coverafbeelding van 'Olifantje in het bos'. Illustratie Annemarie van Haeringen
coverafbeelding van 'Olifantje in het bos'. Illustratie Annemarie van Haeringen

Olifantje in het bos
doelgroep leeftijd 1 tot 4 jaar
tekst en illustraties Annemarie van Haeringen
Uitgeverij Leopold
ISBN 9789025881276

Over vasthouden en loslaten

‘Olifantje in het bos … laat je mama toch niet los.’We kennen het liedje. Annemarie van Haeringen kon er natuurlijk niet onderuit om háár Olifantje ook op dit avontuur te sturen. Spoiler: Olifantje laat wel los …

Van Haeringen maakte er een fijn kartonboekje van voor kinderen vanaf 1 à 2 jaar, met op elke dubbele pagina één zin of woord uit het liedje. ‘Anders …’ – en de dreiging is zichtbaar: Olifantje kijkt, totaal in het moment, in enthousiaste verwondering om – vergeten is de staart. De emoties komen mooi uit de verf: wanhoop en verdriet, en de blijdschap bij het terugvinden van mama. Ik denk dat velen die het liedje kennen, het boek zingend zullen voorlezen.

De sobere prenten zijn met een eenvoudig kleurenpalet op witte achtergrond geschilderd. Over Olifantje verschenen ook onder andere ‘Olifantje is jarig’, en ‘Olifantje gaat op reis’.

coverafbeelding van 'Aretha Franklin'. Illustratie Amy Blackwell
coverafbeelding van 'Aretha Franklin'. Illustratie Amy Blackwell

Van klein tot groots
doelgroep leeftijd vanaf 8 jaar
tekst o.a. Maria Isabel Sánchez Vegara

Aretha Franklin:
illustraties Amy Blackwell 
Uitgeverij De Vier Windstreken
ISBN 9789051168761

David Bowie:
illustraties Ana Albero
Uitgeverij De Vier Windstreken
ISBN 9789051168778

American Dream

In de informatieve prentenboekenreeks ‘Van klein tot groots’ kwamen vorig jaar twee delen uit over bekende popmusici: David Bowie en Aretha Franklin.

In heldere taal en met kleurige illustraties vertellen de schrijvers over het leven van deze bijzondere artiesten. David Bowie verraste zijn publiek telkens met muziek, optredens en (kostuum)- ontwerpen.

Aretha Franklin ontwikkelde zich tot wereldberoemd soulzangeres en speelde een belangrijke rol in de strijd voor gelijke rechten voor mensen van kleur.

In de van oorsprong Engelstalige reeks ‘Little people, big dreams’ passeren vele artiesten, wetenschappers en andere hedendaagse heldinnen en een paar helden de revue; voor verdieping bij muziekonderwijs zijn bijvoorbeeld de delen over zangers Ella Fitzgerald, Prince en Elton John, en danser Rudolf Nurejev interessant.
Op littlepeoplebigdreams.com vind je er Engelstalige lessuggesties bij voor zowel David Bowie als Aretha Franklin (klik op de link, scroll naar onderen voor de 'teachers' guide' - Engelstalig). 

coverafbeelding van 'Anansi'. Illustratie  Moldybyrd Studio
coverafbeelding van 'Anansi'. Illustratie Moldybyrd Studio

‘Anansi de spin: sterker dan olifant’
‘Anansi de spin en de gulzige tijger’

doelgroep leeftijd 3 tot 8 jaar
tekst Iven Cudogham
illustraties Moldybyrd Studio
Uitgeverij Zwijsen
ISBN 9789025773649

Muzieksuggestie bij Anansiboek

‘Anansi de spin: sterker dan olifant’, is een prentenboek in warme kleuren en met grote vlotte lijnen, en na ‘Anansi de spin en de gulzige tijger’ het tweede in een reeks voor kleuters. Anansi is de bijzondere spin die leeft in verhalen afkomstig uit West-Indië. Deze werden door slaafgemaakten meegenomen naar Amerika, waar ze deel gingen uitmaken van onder andere de Surinaamse cultuur.

Op anansidespin.nl is kleurrijk lesmateriaal te downloaden. In de powerpoints met werkbladen vind je weetjes over dieren en activiteiten rondom tellen, meten, verhalen vertellen, ordenen, tekenen, en sociale aspecten zoals helpen en om hulp vragen enzovoorts.

Voor zover ik kan zien is er maar één les met muziekactiviteiten, met dierengeluiden en een nieuwe tekst op ‘Zeg Roodkapje’ met soms wat bedenkelijke tekstplaatsing (‘Ik ga de Tijger weg-jagen’), maar muziekleerkrachten kunnen prima uit de voeten met bestaande of zelf-aangepaste liedjes rondom spin, olifant en tijger, of kunnen muziekactiviteiten bedenken rond thema’s als ‘sterk’, ‘samenwerken’, ‘spoorzoeken’ enzovoort. 

ga naar een liedje over Anansi op deze website

coverafbeelding van 'Een krekel in mijn slaapzak'. Illustratie  Annette Fienieg
coverafbeelding van 'Een krekel in mijn slaapzak'. Illustratie Annette Fienieg

Een krekel in mijn slaapzak
oelgroep leeftijd 2 tot 8 jaar
tekst Suzanne Weterings
illustraties Annette Fienieg
Uitgeverij Querido
ISBN 9789045125848

Zoemen en zingen

‘Een krekel in mijn slaapzak’ is dé thematitel van de Kinderboekenweek 2022 als je het ons vraagt. Het bevat korte versjes voor jonge kinderen over mooie en minder fijne kanten van de natuur, zoals regenplassen, kriebelbeestjes en je schoenen vol zand.

De gedetailleerde prenten van Annette Fienieg in pastels sluiten mooi aan op de versjes zoals die bij ‘de zomer zingt’: we zien hommels, gierzwaluwen en wiegende schermbloemen.

De gedichtjes hebben een prettig ritme, Suzanne Weterings speelt met taal en zinslengtes, bijvoorbeeld in ‘lieveheersbeestje’:

het regent
al dagen op een rij
mama jengelt
papa treurt
en ik ben blij
Ze past meerdere typen rijm toe:
…fladderaar/…mijn hotel is klaar,
(uit: mijn insectenhotel)
…mama grijpt jou/mama knakt jou
(uit: net goed!)

Het boek biedt tal van mogelijkheden voor muziek in de klas. Stemvorming: zoemen of sjirpen, andere geluiden nadoen: regen, met vingers of ritmestokjes, muziek maken met takjes of kastanjes, paardenbloempluisjes blazen (= adembeheersing), enzovoort. Kopieer de schutbladen om met de afbeeldingen bijvoorbeeld bingo, of geluid/stiltespelletjes te doen.

coverafbeelding van 'Het begint met een zaadje'. Illustratie  Jennie Webber
coverafbeelding van 'Het begint met een zaadje'. Illustratie Jennie Webber

Het begint met een zaadje
doelgroep leeftijd 4 tot 8 jaar
tekst Laura Knowles
illustraties Jennie Webber
Uitgeverij Christofoor
ISBN 9789060388990s

Fraai boek boordevol muzikale mogelijkheden

‘Het begint met een zaadje’ is een waardige thematitel voor Gi-ga-groen, die subtiel duidelijk maakt wat één boom betekent voor zijn omgeving.
Een zaadje raakt de grond en groeit uit tot een wortel, tot stengel waaronder lieveheersbeestjes schuilen, tot kleine boom waar dieren op neerstrijken, tot stoere esdoorn waaromheen vogels en vlinders fladderen en waar konijnen een holletje onder maken. Tot er zaadjes vanaf dwarrelen: de cyclus begint opnieuw.

Op elke rechterbladzij staat een illustratie uit de ontwikkeling van de boom, beschreven door een versje op de linkerpagina. Het boek is chic vormgegeven, met goudfolie op het omslag en gedrukt op speciaal papier. De illustraties zijn geëtst – hoe dat is gedaan, is te zien in een YouTube filmpje:

It starts with a seed

De muzikale mogelijkheden rondom dit boek zijn eindeloos. Op muziek bewegen als een dier of stilstaan als een boom. Blazen tegen blaadjes of zaadjes die de boom laat dwarrelen. Een geluidenspel, imiteren van brekende takjes, een knagend insect of kloppende specht met muziekinstrumenten. Of klankactiviteiten zoals fladderen op vlindermuziek. Kortom: genoeg voor meerdere lessen, of zelfs een hele themaweek.

Elisabeth Smulders is eindredacteur van De Pyramide.

Reacties

Waar kan ik een passende muziek vinden ,of liedjes, die bij de benoemde prentenboeken horen?

Reactie toevoegen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.