Kwispelen, vliegen en rollen door de modder

Auteur: 
Saskia Beverloo
Verschenen in Pyramide: 

Kwispelen, vliegen en rollen door de modder

Félice van der Sande, specialist in muziek maken met jonge kinderen en auteur van ‘Muziekkwartier’ heeft een nieuwe zangbundel gemaakt die zij in eigen beheer uitgeeft: dierenliedjes met muziekspel-ideeën voor baby’s, peuters en kleuters.

 

Liedjes, muzieknotatie, spelideeën

In het boek staan negen dierenliedjes met muzieknotatie en akkoorden. Voor elk liedje is een dubbele pagina gereserveerd. Bovenaan staat de bladmuziek gevolgd door een korte omschrijving van het soort muziek. Vervolgens staat er bij elk lied hoe het taal en/of spraak stimuleert. Bij het lied over de uil staat onder andere: ‘Kinderen kunnen zelf snel spelen met de ‘oehoe’- klank. Deze gaat van hoog naar laag en mag iedere keer anders zijn.’ Dan volgt de beschrijving van het basisspel. En hier zie je dat de auteur de ondertitel ‘beweeglijk muziekspel’ echt recht doet. Elk lied gaat samen met bewegingsactiviteiten en voor ieder lied komen er andere bewegingen aan bod. Vliegen met de duif, kop draaien als een uil, klepperen als een ooievaar, sluipen als een tijger en als een giraffe op heel hoge poten het hoogste blaadje uit de boom happen. Tot slot volgt de beschrijving van spelvariaties, spelmogelijkheden voor verschillende leeftijdsgroepen van baby tot kleuter, gebruik van materiaal, en/of vervolgactiviteiten. Kort en bondig geformuleerd, zodat die dubbele pagina een rijke oogst aan spelidee n bevat.

Opnamen van de liedjes

Op de omslag van het boekje staat een QR-code die je direct naar het Spotifyalbum Nieuwe dierenliedjes leidt. De liedjes worden gezongen door Félice en op piano begeleid door Emile Chappin. Het is duidelijk dat Félice veel ervaring heeft in het zingen met kinderen. Ze zingt alsof ze een groep kinderen voor zich heeft, het plezier spat ervanaf. Er zitten leuke, verrassende melodielijnen in. Ook is er een grote variatie in toonsoorten en maatsoorten, heerlijk veelzijdig. Helaas is de balans tussen zang en piano minder goed. De piano is te luid waardoor de teksten niet altijd goed verstaanbaar zijn. Gelukkig heb je de bladmuziek en de teksten, als je het liedje eenmaal kent, is het verstaan een stuk makkelijker. Muzikaal onderlegde personen kunnen zelf de liedjes zingen en improviseren op een instrument voor het bewegingsexpressiespel. Daarnaast passen tempo en dynamiek van de liedjes niet altijd even goed bij de dieren. De giraf rent op het tempo van een gazelle, de begeleiding bij de hond klinkt als een olifant, terwijl de melodie w l bij de hond past. De instrumentale delen zonder zang passen prima bij de voorgestelde bewegingsactiviteiten. Nieuwe dierenliedjes is een bruikbare uitgave. De spelvormen zijn afwisselend en duidelijk beschreven, en daarbij inspireert het ook om er zelf spelvariaties aan toe te voegen. Geschikt voor thuis, in de kinderopvang en bij Muziek op Schoot.

Nieuwe dierenliedjes. Beweeglijk muziekspel voor thuis of in de kinderopvang, inclusief bladmuziek en akkoorden.

  • Doelgroep 0-6 jaar
  • Muziek en tekst Félice van der Sande
  • Uitgever In eigen beheer
  • Prijs €8,50, digitale versie €7,50 felicevandersande.nl/webshop
Saskia Beverloo is docent Muziek op Schoot, Spelen-met-Muziek en AMV. www.harlekijntje.nl

Reacties

Reactie toevoegen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.