Leerzaam boek over muziek, met lied

Auteur: 
Yfke Blokhuis-Lerk
Verschenen in Pyramide: 

Leerzaam boek over muziek, met lied van Jeroen Schipper

‘Willewete’ is een serie informatieve prentenboeken met antwoorden op vragen van jonge kinderen. De serie is opgedeeld in vier thema’s: natuur, de wereld, veel te doen/vrije tijd en geschiedenis. Er zijn al 53 ‘Willewete’ prentenboeken verschenen. Het laatste deel van de serie gaat over muziek. In het boek volg je de jonge Frida, Björn, Benny en Agnetha. Zij willen een band vormen en beroemd worden. Ze gaan langs bij verschillende mensen om meer te weten te komen over soorten muziek, bijvoorbeeld bij de oma van Frida die in een rockband speelt. Ook bezoeken ze een muziekwinkel waar ze veel leren over verschillende soorten instrumenten.

De lezer ontdekt hoe muziek is ontstaan, wat de functies zijn van muziek en leert kort iets over muzieknotatie. Het boek sluit af met een kleine quiz waarvan de antwoorden in het boek te vinden zijn, en met een liedje van Jeroen Schipper, inclusief tekst, bladmuziek en opname (via een QR-code). Het boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar, zowel thuis als in de klas, of om zelf te lezen zodra kinderen goed genoeg lezen. Het liedje is geschikt om naar te luisteren en om je klas aan te leren. Een groepsleerkracht zou dit ook goed zelf kunnen met behulp van de opname. Het liedje gaat – heel inspirerend! – over zelf een gitaar maken van een doos en elastiek. Het boek ziet er aantrekkelijk uit door de vrolijke kleuren en tekeningen en alles wordt duidelijk uitgelegd. Ik zou het boek zelf gebruiken bij bijvoorbeeld een project over muziek of theater. De leerlingen op school kunnen het boek als bronnenboek gebruiken. En zodra mijn dochter oud genoeg is, zal ik het met haar lezen en bekijken om haar meer achtergrondinformatie aan te reiken over muziek.

boekomslag Willewete-Muziek
boekomslag Willewete-Muziek

Willewete – muziek

  • Serie Willewete
  • Thema Muziek
  • Auteurs Jeroen Schipper en Sanne Ramakers
  • Illustrator Hélène Jorna
  • ISBN 9789044840995
  • Prijs € 16,95
Yfke Blokhuis-Lerk is groepsleerkracht en vakspecialist muziek.

Reacties

Reactie toevoegen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.