Kwetsende kinderliedjes in de ban

Zonder opzettelijk mensen te willen discrimineren worden leerlingen soms in verlegenheid gebracht als bepaalde liedjes op school worden gezongen. Aziatische Nederlanders ervaren liedjes zoals 'Hankie pankie sjang hai' en 'Kleine Chineesje' als denigrerend. Het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (LOBO) ontkent dat ze nu nog worden gezongen volgens een bericht op Nu.nl, maar uit een korte rondvraag in informele kring blijkt dat deze liedjes nog wel degelijk worden gezongen in de klas.

Liedjes waarin mensen vanwege hun afkomst, huidskleur of uiterlijk gestereotypeerd worden moeten de klas uit. Inclusief muziekonderwijs is onderwijs waar alle kinderen zich welkom voelen. Liedjes waarin grapjes over mensen uit een andere cultuur worden gemaakt dragen daar niet aan bij. Maar het is ook helemaal niet nodig om ze nog te zingen in de klas, er zijn prachtige alternatieven beschikbaar. 

Op de redactie van de Pyramide zijn we voor je op zoek gegaan naar de mooiste Aziatische kinderliedjes om in de klas te zingen.

Hieronder vind je video's van Ho Tarukoi, een Japanse canon. Het staat in de canonbundel 'Come Follow Me'. Gong Xi Gong Fa Cai, een Chinees lied staat in de 'Muziekexpress van Aslan'. Ho Tarukoi gaat over een vuurvliegje, Gong Xi Fa Cai is een nieuwjaarsliedje. Heb je zelf nog mooie Aziatische liedjes? Zet ze in de reacties.

Reacties

Dit schijnt een populair Chinees liedje te zijn, met tekst erbij: https://youtu.be/tW4r3C4x060. Werd vorig jaar o.a. in Rotterdam gespeeld op stadscarillons. 

Reactie toevoegen