In memoriam Leni van der Lee

In memoriam

Leni van der Lee

Helena Louisa van Maanen-van der Lee
31 oktober 1928 – 31 augustus 2022

Op 31 augustus jongstleden overleed oud-Gehrelsvoorzitter Leni van der Lee op 93-jarige leeftijd. Mevrouw Van der Lee was klavecinist en klavecimbeldocent. Daarnaast was zij muzieklerares bij het nijverheidsonderwijs in Utrecht, en hoofdlerares Algemene Muzikale Vorming aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium Utrecht. 

Van 1963 tot en met 1972 was Leni van der Lee voorzitter van de Gehrels Vereniging, het huidige Gehrels Muziekeducatie. In deze periode had Willem Gehrels net afscheid genomen als directeur van de Amsterdamse Volksmuziekschool (zie Doornekamp & Van Olphen, 1995). Hij bleef echter tot zijn overlijden nauw betrokken bij het werk van het Dr. Gehrels Instituut en de Gehrels Vereniging. 

Mevrouw Van der Lee en Willem Gehrels hebben in de negen jaar dat zij voorzitter was daarom intensief mogen samenwerken. Tijdens haar voorzitterschap stond de methode Gehrels onder druk, maar de vereniging had een groot aantal leden en afdelingen door het hele land. Diplomatiek en doortastend gaf zij leiding aan de vereniging die wij nu als Gehrels Muziekeducatie kennen.
 

Mw. Leni van der Lee en dhr. dr. Willem Gehrels (Bron: archief Mw. Van der Lee)
Mw. Leni van der Lee en dhr. dr. Willem Gehrels (Bron: archief Mw. Van der Lee)

Reacties

Reactie toevoegen