Muziek en sociale vaardigheden zijn verbonden

Van de nieuwsredactie

Muziek die je raakt, kan je haar overeind laten staan en je kippenvel geven. Maakt niet uit of het Bach is of Duncan Laurence. Onderzoekers aan de Northeastern University in Boston (VS) hebben deze fysieke reacties op het horen van muziek gemeten in diverse neuropsychologische onderzoeken.

Daarnaast hebben de onderzoekers ontdekt dat er een sterke relatie bestaat tussen het waarderen van muziek en het waarderen van een actief sociaal leven. Het lijkt erop dat het beloningssysteem dat wordt geprikkeld als we met andere mensen omgaan, hetzelfde beloningssysteem is dat wordt geprikkeld als we naar muziek luisteren waar we van houden. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom muziek een belangrijke plaats inneemt in het leven van veel mensen.

Hoe sterker de reactie op muziek, hoe meer verbindingen

Mensen die sterk emotioneel reageren op muziek hebben meer verbindingen tussen het auditieve gebied (superior temporal gyrus) en het beloningssysteem (insula en medial prefrontal cortex) in hun hersenen dan mensen die minder hevig reageren op muziek. Neuropsychologen zijn in toenemende mate geïnteresseerd in muzikaliteit en de gebieden in de hersenen die samenwerken tijdens het luisteren naar en maken van muziek. 

Bronnen: 

The Connection between music and sociability

Musical anhedonia and rewards of music listening: current advances and a proposed model

Reacties

Reactie toevoegen