Nederland heeft hoogleraar musical

De VandenEnde Foundation heeft de leerstoel in het leven geroepen in samenwerking met het Amsterdams Universiteitsfonds. Millie Taylor zal de komende periode onderzoek doen naar „de sociale en historische context van musicals, compositie, teksten, de materialiteit van uitvoeringspraktijken en hun institutionele en culturele voorwaarden”.

Taylor was in Groot Brittanië al de eerste hoogleraar Musical Theatre, na haar lange loopbaan als freelance regisseur in binnen- en buitenland. 

In 2001 promoveerde ze op een onderzoek naar theater en muziek, en sinds 2012 is ze hoogleraar aan de University of Winchester. De VandenEnde Foundation hoopt dat zij kan bijdragen aan vernieuwing en professionalisering van het musicalvak met nieuwe vormen en verhalen.

De UvA zet in op interdisciplinaire onderzoeken op de afdeling Kunst- en cultuurwetenschappen. De culturele betekenis van musicals is groot in Nederland, maar de onderzoeken staan niet hoog op de agenda van de Nederlandse kunst- en cultuursector. Daar komt nu hopelijk verandering in, aldus de VandenEnde Foundation.

Reacties

Reactie toevoegen