Nederlands Schoolkoorfestival

Op 21 juni is het Kick-Off evenement met optredens van tien schoolkoren. U kunt uw schoolkoor daarvoor opgeven, deelname kost niets. Het Nederlands Koorfestival wil het zingen in koorverband op basisscholen stimuleren en wil daarom in de periode 2020-2021 starten met het officiële Nederlandse Schoolkoorfestival. Voor het startschot van deze nieuwe wedstrijd in Nederland is er op vrijdag 21 juni 2019 een groots kick-off evenement in Hilversum, in het Muziekcentrum van de Omroep. Het is de bedoeling dat er dan tien schoolkoren optreden, scholen kunnen zich aanmelden. 

Het initiatief is een resultaat van de Stuurgroep Samen Zingen 2020. Het idee voor een schoolkorenwedstrijd ontstond op 11 februari 2017, toen het manifest Zingen, Lekker Belangrijk in Tivoli Vredenburg werd overhandigd aan de voorzitter van de commissie muziek van de Raad voor Cultuur, Sander van Maas. Het NKF in de persoon van voorzitter Roy Voogd, tevens lid van de stuurgroep, heeft het idee direct omarmd. Zingende kinderen zijn tenslotte van groot belang voor de toekomst van de Nederlandse koorzang. Het NKF ziet het Nederlands Schoolkoorfestival als een belangrijke impuls voor koorzang door kinderen én op school. 

De opzet van het nieuwe schoolkorenfestival wordt vergelijkbaar met de opzet van het reguliere Nederlandse Koorfestival (NKF): het festival wordt om het jaar gehouden en in regionale voorrondes ‘strijden’ koren om deelname aan de landelijke finale van het festival. Het schoolkoor dat de landelijke finale wint, mag zichzelf twee jaar lang ‘beste schoolkoor van Nederland’ noemen.

Dat klinkt allemaal bloedserieus maar het plezier in muziek maken staat voorop. Voor de kinderen is deelname aantrekkelijk. Zingen in groepsverband is een laagdrempelige manier om samen muziek te maken. Het biedt leerlingen een goede basis voor hun muzikale ontwikkeling, creativiteit, empathische vermogen, luistervermogen en gevoel van verbondenheid met medeleerlingen, en het leert ze open staan voor verschillen. 

Ook voor groepsleerkrachten die graag met hun klas muziek maken, biedt deelname aan het nieuwe NKF-programma voor schoolkoren aantrekkelijke ontwikkelingskansen: een belangrijk onderdeel daarvan is muzikale coaching van de leerkrachten. 

Wat houdt deelname aan het kick-off evenement in?

Het kick-off evenement bestaat uit een ‘wedstrijd’ voor tien schoolkoren die elk tien minuten mogen optreden. Een deskundige jury kiest dan ‘het beste koor van de dag’. Voor en na het eigen optreden mogen kinderen in de zaal naar de andere koren luisteren. Tijdens het kick-off evenement kunnen koren zich inschrijven voor de officiële Nederlandse Schoolkoorwedstrijd en leerkrachten kunnen zich dan opgeven voor muzikale coaching als zij dat willen. 

Welke koren mogen meedoen aan het kick-off evenement? 

Elk type schoolkoor kan meedoen; of het nou een klas is of een selectie uit verschillende klassen. Het niveau maakt niet uit, en de koren mogen elk genre zingen dat zij maar willen. 

Welke vereisten zijn er voor de muzikale begeleiding? 

De begeleiding kan van alles zijn: van a capella zingen tot met een geluidsopname, een koor mag worden begeleid op piano of andere instrumenten bespeeld door koorleden zelf of door begeleiders. 

Wat wordt er beoordeeld? 

De jury bestaat uit drie leden die zijn gespecialiseerd in het werken met kinderkoren. Leerkrachten kunnen tijdens het festival op eigen verzoek professionele terugkoppeling krijgen over het optreden van hun eigen koor. 

Wat kost deelname aan het kick-off evenement? 

Deelname is gratis. 

Hoe kan een koor zich aanmelden voor het kick-off evenement? 

Schoolkoren kunnen zich vanaf 14 januari 2019 online opgeven via www.nederlandskoorfestival.nl. 

Reacties

Reactie toevoegen