Nieuw album Jeroen Schipper: Badderzee

auteur: Eshter Wouters

Nieuw album 'Badderzee'

Op vrijdag 23 juni lanceerde Jeroen Schipper zijn nieuwe album met een live optreden in Amsterdam. Alice Leenhouts, bestuurslid van Gehrels Muziekeducatie, was bij de lancering. Zij vertelt: "Het was een leuke bijeenkomst waar Jeroen en een deel van de muzikanten waar hij mee heeft samengewerkt een aantal nummers van zijn nieuwe album lieten horen. Hij vertelde over de manier waarop hij samenwerkt met de muzikanten. Hij schrijft niet helemaal voor wat ze moeten spelen, maar geeft alleen wat aanwijzingen. De muzikanten weten er altijd iets moois van te maken, zei Jeroen. Het kinderkoor 'The Voice of Aslan' was ook aanwezig, ze zongen mee met 'Vis vos vogel'. Ze kregen als bedankje allemaal een baddereendje."

De liedjes zijn op Spotify te beluisteren, de liedteksten en bladmuziek staan in een downloadbare pdf op de website van Jeroen Schipper.

Ik spreek hem een paar dagen daarna.

Waarom heb je Badderzee gemaakt?Ik maak nog altijd graag kinderliedjes. Dit keer heb ik ervoor gekozen om het alleen als album uit te brengen en niet ook als liedbundel. Dat is een beetje een experiment. Normaal gesproken maak ik twee grote projecten tegelijk, een boek en een plaat. Onlangs hebben we het boek Bodypercussie uitgebracht, ook dat was heel veel werk. Ik vond het fijn me dit keer op de muziek te concentreren. 

Mensen kunnen de pdf met de teksten en bladmuziek downloaden, met als voorwaarde dat zij via jouw actiepagina ten minste 7,50 euro overmaken naar Musicians without Borders. Waarom heb je daarvoor gekozen? 
Ik ben al jarenlang donateur van Musicians Without Borders. Ik vind het een goede organisatie die past bij mijn visie op wat muziek kan betekenen voor de wereld. Omdat ik nu geen boek uitbracht, maar wel weet dat mensen die mijn werk kennen, behoefte hebben aan bladmuziek, besloot ik die als download beschikbaar te stellen. Ik wilde er niet al te veel administratie aan hebben, vandaar dat ik het mezelf op deze manier makkelijk heb gemaakt.

Wat vind je zelf een leuke vondst in je teksten?
Dat zijn er meer. Waar ik altijd van hou, en dat komt op al mijn albums wel terug, is dat ik nieuwe woorden verzin, of woorden bedenk die je niet zo zou tegenkomen. Zoals de pepernotenallergie, dat bestaat natuurlijk niet, maar in dit nummer wel. Dat vind ik heel leuk. Mijn persoonlijke favoriet is Zeemeerman, ik hou ervan om op die manier een onderwerp te behandelen. Er zit een beetje humor in, maar ook een boodschap. Dit lied is onder andere ontstaan vanuit een vraag van Mariette Effing met haar stichting Boys, keep on singing. Het lied gaat een beetje over zingende jongens tussen al die zingende meisjes. Verder is het gewoon grappig en zit het vol met taalvondsten. Het eindigt bijvoorbeeld met ‘als hij benen had gehad, was hij een buitenbeentje‘. 

Zijn de liedjes geschikt voor muzieklessen?
Tot nu toe heb ik dat altijd wel als uitgangspunt gehad, bruikbaarheid voor zingen in de muziekles. Dat heb ik een klein beetje losgelaten. Hoewel ik ze wel geschikt vind voor in de klas. Maar qua melodie-omvang of timing heb ik het soms wat vrijer genomen en dat hoor je wel terug. Je kunt van alles doen met een liedje in een muziekles, het is denk ik toch wel bruikbaar.

Waarom koos je Badderzee als titelsong?
Normaal gesproken kies ik een van de liedjes die ik zelf heel leuk vind, of die goed blijft hangen. Dit keer heb ik via Facebook een peiling gehouden onder muziekdocenten, waarbij ik zelf mijn favorieten opperde. Muziekdocenten vonden deze het leukst, samen met ‘Kittens en kuikens’, dat lied kreeg ook veel stemmen. Badderzee is bovendien een voorbeeld van een woord dat niet bestaat, vind ik ook leuk. 

Maak je nog filmpjes voor dit album?
Ik zal gaandeweg wel wat simpele dingen maken, dat komt gespreid. Ik laat een animatievideo maken van het liedje De raket van Lizet, een duet met Ageeth de Haan. Badderzee heeft een tekstvideo met animatie (zie onder). De YouTube video bij het lied Vis Vos Vogel bestond al wat langer, die heb ik opnieuw gelanceerd met dit album.Vis Vos Vogel

De feestelijke lancering van Badderzee was op vrijdag 23 juni, hoe ging dat?
Dat was een leuke bijeenkomst. We hebben live gespeeld. ‘Oh no’ is een blues-duet met Dirk Scheele, hij was een beetje laat, halverwege kwam hij binnen, pakte zonder overleg zijn gitaar uit, sprong op het podium en speelde mee. De andere muzikanten had hij nog niet eens ontmoet. Het is grappig hoe muziek dan werkt, zonder een woord te wisselen ga je daar staan en spelen met elkaar.

ga naar 'Badderzee' op Spotify 

Ga na de actipagina voor Musicians Without Borders

Liedteksten en bladmuziek vind je via de website van Jeroen Schipper.

Reacties

Reactie toevoegen