Ontwerpend leren in muziekonderwijs

Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA)

De LKCA publiceerde onlangs op zijn website een opinieartikel van Michel Hogenes, voorzitter Gehrels Muziekeducatie, over ontwerpend leren in het muziekonderwijs op de basisschool. 

Lees hier het artikel Ontwerpend leren in het muziekonderwijs: zelf componeren en muziekinstrumenten bouwen

KunstZone

Eerder schreef Michel over dit onderwerp een artikel voor Kunst Zone:

lees hier het Kunstzone artikel Ontwerpend Leren in het Muziekonderwijs

Webinar De Nieuwe Muziekdocent van KunstLoc Brabant

Meer recent, op 19 oktober 2021, heeft Michel Hogenes een voordracht gehouden over dit onderwerp tijdens de webinar 'de nieuwe muziekdocent', georganiseerd door Kunstloc Brabant. In de webinar ging Michel Hogenes in op de mogelijkheden van het inzetten van onderzoekend en ontwerpend leren binnen het muziekonderwijs. Hij vertelt er over het onderzoek dat hij met collega’s van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Muziekgebouw aan ’t IJ deed naar het bouwen van technology-based muziekinstrumenten in de bovenbouw van de basisschool.

Overigens waren er voor deze webinar twee sprekers uitgenodigd: Carla Lagarde-de Waal, studieleider Academie voor Muziekeducatie (AME) van Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg, deelt in dezelfde webinar haar visie over de ontwikkelingen binnen muziekeducatie. Zij noemt de studenten Docent Muziek de toekomstige changemakers en legt uit welke aanpassingen AME in Tilburg heeft doorgevoerd in het huidige onderwijssysteem. In De Pyramide 76-1 van februari 2022 verschijnt een interview met haar hierover.

Er is een opname gemaakt van deze webinar. Carla Lagarde-de Waal begint op 4:25 en Michel Hogenes spreekt vanaf 34:34.

Bekijk de webinar De Nieuwe Muziekdocent

Tot slot: hieronder een inspirerende video over ontwerpend leren in het algemeen, niet specifiek voor muziekonderwijs.

Reacties

Reactie toevoegen