Opera voor twee-jarigen wint prestigieuze YAMaward

YAMawards zijn prijzen voor de creativiteit en innovatie van muzikale producties voor een jong publiek. De categorie Best Small Ensemble is de meest prestigieuze. Uit de dertig ingestuurde muziekproducties binnen de categorie Best Small Ensemble werden vier producties genomineerd door een internationale vakjury. Kriebel in regie van Caecilia Thunnissen werd verkozen tot winnaar.

De peuteropera Kriebel bestaat uit een nieuwe compositie van Leonard Evers en een choreografie van Milena Sidorova. De vioolspelende zanger Tiemo Wang, de dansende slagwerker Vitaly Medvedev en de zingende danseres Sarah Reynolds nemen hun jonge publiek mee in een speelse ontmoeting tussen dans, muziek en stem, waarin alle zintuigen worden gekriebeld. Het leukste moment bewaren ze voor het laatst, als de kleuters zelf geluiden mogen komen maken, daarbij begeleid door de spelers.

Caecilia Thunnissen deelt met Leonard Evers een fascinatie voor het fenomeen “synesthesie”, de vermenging van zintuigen. In Kriebel versmelten muziek, zang en dans ín de performers in een driedimensionale vormgeving van decor en kostuums. Een en ander geïnspireerd op Kandinsky en Mondriaan, de muziek is beïnvloed is door Bartók en Berg.

De jury van de YAMawards bestaat uit journalisten en vertegenwoordigers van operahuizen en concertzalen van over de hele wereld. De jury over Kriebel/Tickle: “Very high level. [...]The preciseness of all the artistic intensions is a delight. To make art for children from 2 till 5 years and still make it interesting for all ages, also parents, is extremely difficult, but in this production they have nailed it.”

Kriebel ging op 19 oktober 2019 in première in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam en is vanaf 10 oktober 2020 in reprise gegaan. Het is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar, en nog te zien op 21 december 2020 in Haarlem, en op 10 en 11 april 2021 in Almere. Meer informatie vind je op de agenda van Orkaan.. De theaterkrant publiceerde online een mooie recensie.

Reacties

Reactie toevoegen