Pyramide uit 1951 online

Gehrels' visie nog altijd actueel

De vormgeving, het lettertype en het taalgebruik verraden dat deze editie van de Pyramide lang geleden is gepubliceerd, maar de onderwerpen zijn nog verrassend actueel.

De visie van Gehrels vormt in 2021 nog steeds het uitgangspunt van de vereniging. In deze prehistorische Pyramide staat het mooi omschreven: Met muziekonderwijs willen we "alle in het kind aanwezige muzikale krachten wekken en ontwikkelen". Het kind staat centraal, pedagogiek (toen nog: paedagogiek) en niet enkel muziekdidactiek zijn belangrijk in de muziekles. Zingen met kinderen doe je niet omdat je ze per se op wil leiden tot professionele zangers, maar omdat je tegemoet wilt komen aan de "innerlijke drang" van het kind om zich muzikaal te uiten.

Muzikale opvoeding, "op een humaan niveau, met inschakeling van vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid" versus "dressuur" waar kinderen als dieren in een keurslijf worden gedrukt zonder zelfbeschikking, daar stond de Gehrels Verening in 1951 voor, en dat zal altijd de visie blijven.

Het is in dit geval trouwens een speciale promotie-editie ('propagandanummer'), waarom, dat lees je op pagina 20. 

Dowload de Pyramide uit 1951

Reacties

Reactie toevoegen