Een sprookjesachtige muziekles waarin de kinderen al zingend en spelend hun eigen schoonheid ontdekken. Samen met Sneeuwwitje en de zeven dwergen beleven ze met veel plezier een muzikaal avontuur.
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…, wie is de mooiste in het land?
Vertel het sprookje van Sneeuwwitje. U kunt het hele sprookje vertellen, voorlezen of de onderstaande korte versie gebruiken. Uiteraard kan dit ook al vóór de muziekles.
Er was eens een klein prinsesje. Ze is zo blank als sneeuw en daarom noemen de koning en koningin haar Sneeuwwitje. Als het prinsesje één jaar is, gaat haar moeder dood en na een tijdje trouwt haar vader met een andere vrouw. Zij wordt de nieuwe koningin en de stiefmoeder van Sneeuwwitje. De stiefmoeder is heel mooi om te zien en daar is ze heel trots op. De nieuwe koningin heeft een toverspiegel. Als ze zich daarin bekijkt, zegt ze: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?” De toverspiegel kan praten en zegt: “De mooiste van het land bent u!” De trotse koningin is tevreden. Ze weet dat de toverspiegel altijd de waarheid spreekt. Sneeuwwitje groeit op en wordt een mooi meisje. Iedereen in het paleis fluistert zacht tegen elkaar: ”Ze is nog mooier dan de koningin.” De trotse koningin hoort dat gefluister en loopt vlug naar haar toverspiegel en vraagt: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in ‘t hele land?” De spiegel zegt: “U bent heel mooi, maar Sneeuwwitje is nog duizendmaal mooier dan u!” De koningin wil Sneeuwwitje niet langer in haar buurt hebben en een jager brengt haar naar het bos. Ze komt bij het huisje van de zeven dwergen en blijft daar logeren. De koningin denkt dat zij nu weer de mooiste is en gaat voor haar toverspiegel zitten. Lachend vraagt ze: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?” De spiegel antwoordt: “U bent heel mooi, maar Sneeuwwitje in de bergen, bij de zeven dwergen, is nog duizendmaal mooier dan u!” Woedend is de koningin. Ze probeert van alles om Sneeuwwitje te laten verdwijnen. Zelfs verkleed als oud vrouwtje met een giftige appel. Als Sneeuwwitje daar een hapje van neemt, valt ze in een diepe slaap. Het lijkt wel alsof ze nooit meer wakker zal worden. De dwergen zijn erg verdrietig. Maar…, op een dag komt er een knappe prins op een wit paard bij de zeven dwergen. Hij ziet Sneeuwwitje en wordt op slag verliefd. Hij kust Sneeuwwitje en van de kus wordt ze wakker! Sneeuwwitje trouwt met de prins en samen met de zeven dwergen leven ze nog… lang en gelukkig.
Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Laat een spiegeltje rondgaan in de kring en zing ondertussen de eerste helft van het lied spiegeltje, spiegeltje aan de wand (6/8 maat) meerdere keren achter elkaar. Vervolgens zingen de kinderen de mooiste, dat ben IK! mee. Tot slot zingen ze het hele liedje mee. Als dit goed gaat, mag het kind dat bij de mooiste, dat ben ik! de spiegel in handen heeft, vertellen wat hij mooi vindt aan zichzelf. Doe dit spel een paar keer. Als u merkt dat de kinderen het liedje lekker meezingen, mag het kind met de spiegel de mooiste, dat ben ik alleen zingen. De groep zingt dan: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land, Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…; daarna zingt de solist (uit volle borst) de mooiste dat ben IK! De solist vertelt dan wat hij zo mooi vindt aan zichzelf. Zing het lied en laat tegelijkertijd de kinderen de spiegel in de maat doorgeven. Door de vetgedrukte lettergrepen spiegeltje, spiegeltje, aan de wand met nadruk te zingen én tegelijkertijd te wijzen naar het kind dat de spiegel moet ontvangen, gaat dat meestal goed. Dan kunt u de tweede helft van het lied zingen. In dit gedeelte houdt één kind de spiegel vast. Ook bij dit gedeelte zingen de kinderen eerst: “De Moooooiste, dat ben ik!” mee terwijl u zelf de rest van het lied zingt. Zing de vraag Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land? met verschillende intonaties. Wie kijkt er stiekem wel eens in de toverspiegel…: de koning (beetje bekakt), de jager (lage bromstem), de huishoudster (fluisterend), de zeven dwergen (verlegen, lacherig, chagrijnig, slaperig), enzovoort. Als het zingen goed gaat, kunnen één of enkele kinderen de tweede helft van het liedje zingen.
Kijk eens even in de spiegel

Kijken in je eigen spiegel
Deel de zelfgemaakte spiegels uit terwijl u de spreektekst opzegt. De kinderen bekijken zichzelf vol bewondering (ze spelen hierbij toneel, want in de zelfgemaakte spiegel kun je jezelf niet echt goed zien). Wat zijn ze mooi! Als u twee grote spiegels heeft, mag daar ook een kind tussen staan. Die kan zich dan van alle kanten bewonderen! Zeg nogmaals de spreektekst op. Loop langs de kinderen en bewonder mee. Nodig de kinderen uit om de tekst mee te zeggen.
Oh, wat ben je mooi - fragment

Zeven Dwergendans
De dwergen (de kinderen) staan in de kring. Sneeuwwitje zit in het midden, eventueel met spiegel en kroon. De dwergen lopen rond en zingen het lied oh, wat ben je Mooi. Bij de herhaling loopt de kring de andere kant op. Als het lied uit is, vertelt één van de dwergen wat hij het mooiste vindt aan Sneeuwwitje. Vervolgens komt er een nieuw Sneeuwwitje, of in geval van een jongen, één van de zeven dwergen (met muts) of de jager (met hoedje) en het spel herhaalt zich.
Spiegelspel
De dwergen doen voor het slapen gaan altijd een spiegelspel. Zet een cd op met rustige muziek, bijvoorbeeld cd Pyramide 2012-I, track 12, 13 en 14 (Simeon ten Holt, Canto ostinato). Twee dwergen staan midden in de kring. Ze doen of ze in de spiegel kijken en hun eigen spiegelbeeld zien. Eén dwerg maakt langzame en rustige bewegingen met zijn armen. De andere dwerg doet dat precies tegelijk mee. Benadruk dat het echt langzame bewegingen moeten zijn, anders kan het spiegelbeeld het niet volgen. Soms weten kinderen uit de groep wat ‘slow motion’ is. Hier kunt u dan op inspelen. U kunt twee andere dwergen uitnodigen om niet alleen hun armen, maar hun hele lijf te gebruiken. Deze twee dwergen gaan door en u kunt nu tweetallen erbij aanwijzen die ook tegenover elkaar gaan staan tot iedereen aan het spiegelen is. Dit gebeurt helemaal zonder praten! Ook de dwergen zijn stil. De kinderen wisselen elkaar af met voordoen en spiegelen.
Extra
Voor de volgende activiteiten hebt u de cd met Nederlandstalige liedjes van de Disneyfilm van Sneeuwwitje nodig. Die kunt u ook als MP3 legaal downloaden via bijvoorbeeld i-Tunes, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Dutch soundtrack.
Diamanten hakken
Zet het liedje hé ho, hé ho, je Krijgt het niet cadeau op. Eén of meerdere groepjes van zeven kinderen hakken net als de dwergen diamanten uit een rots. Ze doen het precies tegelijk, dat maakt het werk veel leuker. De rest van de groep speelt met ritmestokjes mee op de maat van het liedje. Na afloop van het eerste deel van het lied zet u de muziek op pauze en gaan de zeven kinderen op volgorde van groot naar klein op een rij staan. Misschien weten ze zelf de namen van de dwergen? [Doc, Grumpie, Giechel, Dommel, Niezel, Bloosje en Stoetel] Op de tweede helft van het liedje, waar Hé Ho begint, lopen de zeven dwergen netjes in de maat naar huis, achter Doc aan. Alle kinderen willen graag een keer dwerg zijn, dus als het kan, herhaal tot iedereen aan de beurt is geweest. Met aankleding, zoals dwergenmutsen en gereedschap, wordt het een prachtige presentatie voor op een podium.
Zo boos als de koningin
De dwergen maken van veel dingen een grapje. Ze spelen het spel Kijk net zo boos als de boze koningin. De kinderen zitten in tweetallen en kijken elkaar aan. Ze kijken zo boos en chagrijnig mogelijk. Wie in de lach schiet, is af (bij de dwergen moet die als eerste naar bed). Echt af kun je niet zijn bij dit spelletje, het is meer een motivatie om echt boos te blijven kijken. Om het moeilijker te maken kan één van de twee iets bewegen in z’n gezicht. De ander doet dat na (of tegelijk mee als een spiegelbeeld). Nog steeds, als het lukt, met een heel boos gezicht. De Disneymuziek Spiegel aan de wand klinkt een beetje griezelig. Dat maakt het makkelijker om boos te blijven kijken en de duur van het kijken ligt hiermee vast. Het is verbazingwekkend hoe goed kinderen het vol kunnen houden om elkaar doodstil, boos aan te blijven kijken (houd dan als leerkracht je lach maar eens in….).
Sprookjesdans
Mocht de school in het bezit zijn van de cd Dansspetters dan is de sprookjesdans van de cd Dansspetters 1A, track 1, een mooie aanvulling op deze muziekles.
Liselot ten Broeke is muziekdocent in het basisonderwijs. Zij geeft verder muziekworkshops en de cursus MuziYoga aan kinderen en leerkrachten.