Kinderboeken en muziek 12

Auteur: 
Elisabeth Smulders
Verschenen in Pyramide: 

Prenten- of jeugdboeken waarin muziek een rol speelt, kun je als groeps- of vakleerkracht mooi gebruiken voor je muziekles of om de waarde van muziek in het algemeen uit te dragen. Sommige boeken in deze bijdrage verleiden je tot aandachtig kijken en luisteren met de kinderen, andere nodigen je uit om er actief mee aan de slag te gaan, tot slot beschrijven we boeken die je vooral wilt toevertrouwen aan de leerling die van muziek geen genoeg kan krijgen

cover van het boek 'Oma bouwt een motorboot', prentenboek gebaseerd op het liedje 'Old MacDonald'
cover van het boek 'Oma bouwt een motorboot', prentenboek gebaseerd op het liedje 'Old MacDonald'

Stoere oma met cirkelzaag

Hoera, een oma in een stoere rol! ‘Oma bouwt een motorboot’ van Steve Goetz is een variatie op het lied ‘Old MacDonald’, net als voorganger ‘Opa bouwt een monstertruck’. De tekeningen passen bij de stoere opa en oma die je op het laatst achter de boot ziet waterskiën.

Katelijne van Alem zorgde voor de vertaling van de Engelse tekst. Die is geslaagd, al moet je bij het zingen het ritme van ‘voorhamer’, ‘verfemmer’ en ‘boottrailer’ aanpassen; deze hebben andere woordaccenten dan je in de melodie verwacht. ‘Schuurmachien’ en ‘cirkelzaag’ zijn gereedschappen die je zingend wel meteen ‘snapt’.
Verder in de tekst heerlijke klanknabootsingen van cirkelzaag en schuurmachine. Leuk om op voort te borduren in de muziekles.

Oma bouwt een motorboot

Tekst Steve Goetz
Illustraties Eda Kaban
Vertaling Erlijne Runia
Uitgeverij De Fontein Jeugd 2019
ISBN 9789026148941
Leeftijd vanaf 3 jaar
Prijs €14,50

cover van het prentenboek 'Pokko heeft een trommel'
cover van het prentenboek 'Pokko heeft een trommel'

Muzikale kikker

Pokko is heel blij met de trommel die ze krijgt van haar papa en mama, maar al snel worden haar ouders gek van het lawaai. Ze sturen Pokko naar buiten, waar ze lustig door blijft trommelen, eerst zacht, maar geleidelijk luider, waardoor steeds meer muzikale dieren haar volgen. Pokko let ondertussen goed op haar band; als de wolf het trompetspelende konijn opeet, krijgt hij een fikse uitbrander. De menigte muziek-vrienden verrast de ouders van Pokko compleet, door hen crowdsurfend op te nemen in het feest.

Matthew Forsythe tekende de prenten in stevige oranje-gele tonen op een
ongewone en expressieve manier die doet denken aan collagetechniek.

Pokko heeft een trommel

Tekst en illustraties Matthew Forsythe
Vertaling Marita Vermeulen
Uitgeverij De Eenhoorn 2020
ISBN 9789462914506
Leeftijd vanaf 3 jaar
Prijs €16,95

cover van het prentenboek 'Het wilde dierenorkest', nieuw prentenboek van Dan Brown
cover van het prentenboek 'Het wilde dierenorkest', nieuw prentenboek van Dan Brown

Prentenboek met klankportretjes

Dan Brown, dat is toch de auteur van ‘The Da Vinci Code’ en talloze varianten daarop? Dat klopt. Maar hij schreef eind jaren tachtig ook gedichtjes en muziek voor kinderen. Na die jarenlang te hebben laten onderstoffen, maakte hij er een nieuw verhaal en muziekstuk van, onder de titel ‘Wild Symphony’.

Het boek met QR-codes en app om de muziek mee te beluisteren is, als het goed is gegaan door de corona-tijd, op 1 september gelijktijdig in zo’n dertig landen verschenen, in Nederland met de titel ‘Het wilde dierenorkest’.

De kleurrijke, wat cartooneske potloodtekeningen van Susan Batori zorgen voor een lichtvoetige deken over de slecht-verborgen moraal (‘neem op z’n tijd rust’, ‘je kunt vallen maar probeer het opnieuw’, ‘je mag zijn wie je bent’), met grapjes zoals de zwaan die z’n snavel in het mondstuk van de hoorn probeert te persen, of de cheetah die zich behaaglijk languit op de vleugel uitstrekt.

Brown liet zich inspireren door ‘Peter en de Wolf’ of ‘Carnaval der dieren’, en de parallellen met die muziekstukken zijn duidelijk in de ruim 20 klankportretjes van dieren: omlijst door muziekstukjes rond Maestro Muis zien we springerige kangoeroes, een wonderlijke walvis, een virtuoze vleermuis, en natuurlijk ook een zwaan.

Het wilde dierenorkest

Tekst Dan Brown
Illustraties Susan Batori
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff 2020
ISBN 9789024590872
Leeftijd vanaf 4 jaar
Prijs €15,99
Uitvoering Zagreb Festival Orchestra
Bladmuziek uitgave Boosey & Hawkes

cover van het AVI-leesboek 'Wie wil er nou geen violist worden?'
cover van het AVI-leesboek 'Wie wil er nou geen violist worden?'

Geïnspireerd door knappe violist

Suzy en Indra uit groep 8 zouden volgend jaar graag naar de middelbare school gaan waar een knappe violist muziekles zou geven. Maar die school past niet bij hun schooladvies. Hoe gaan de meiden dat oplossen?

Dit stripverhaal komt uit de 'Estafette'-leesserie van Uitgeverij Zwijsen die op veel scholen als technisch lezenmethode wordt gebruikt. Erna Sassen schreef het boek voor AVI E6: geschikt voor lezers van het gemiddelde niveau van kinderen aan het eind van groep 6.

Wie wil er nou géén violist worden?

Tekst en illustraties Erna Sassen
Uitgeverij Zwijsen 2018
Reeks Estafette, striplezen
ISBN 9789048735594
Leeftijd leesniveau 7-12
Methode AVI-lezen niveau E6
Prijs €10,50

cover van de nieuwe uitgave van het liedjesboek Ozewiezewoze (dl. 1)
cover van de nieuwe uitgave van het liedjesboek Ozewiezewoze (dl. 1)

Liedjes-ABC met ruige piraten

De Vlaamse uitgeverij De Eenhoorn brengt haar bundel ‘Ozewiezewoze’ uit in een nieuw jasje, of beter: een heel vierdelig kostuum. Jan Van Coillie verzamelde 150 traditionele kinderliedjes op alfabetische volgorde.
Ruim 80 ervan, met titels van A tot en met J, kwamen uit in deel 1 van de heruitgave. Deel 2 (najaar 2020 te verschijnen) zal de rest van het alfabet bevatten.

Illustrator Klaas Verplancke tekent met weinig middelen maar met verve veelzeggende prenten: ruige piraten met lange baarden (‘Al die willen te kaap’ren varen’), of een rockend paard met een koekenpan-basgitaar.

De bladmuziek is te vinden via de website, waar je ook opnamen van de liedjes kunt beluisteren. Soms zijn de accenten in de teksten van de liedjes iets anders dan in de Nederlandse versies - even wennen dus aan Broeder Jacob en de muis in het vogel-huis in plaats van in het achter-huis. Een kleinigheid, want met deze schat aan muzikaal erfgoed passen beide delen uitstekend bij het Kinderboekenweekthema van dit jaar: ‘En toen!?’.

Of misschien wil je er inspiratie uit opdoen om liedjes te kiezen voor de Canon van het Nederlandse Kinderlied…! (zie pagina 6 en 7 van deze Pyramide.)

Ozewiezewoze, het ABC van kinderliedjes – Deel 1

Samenstelling Jan Van Coillie
Illustraties Klaas Verplancke
Uitgeverij De Eenhoorn 2020
ISBN 9789462914544
Leeftijd vanaf 0 jaar
Deel 2 verwacht in najaar 2020
Prijs €25,00

cover van het liedjesprentenboek 'Even lekker niks', van Ageeth de Haan, Bette Westera en Ruth Hengeveld
cover van het liedjesprentenboek 'Even lekker niks'

Heerlijke rust bij warme stem

Ageeth de Haan maakte samen met Bette Westera en Ruth Hengeveld een kijk- en luisterboek ‘voor gezellig samen op de bank’, zoals op de site van De Haan staat vermeld, met bijbehorende cd waarop Ageeth de Haan de twaalf liedjes zingt. Er bestaat ook een Spotify playlist van de cd, zie informatie hieronder.

Vreemd genoeg staat Westera’s naam niet op de cover terwijl zij de voorleesversjes schreef. Deze hebben dezelfde titels als de liedjes op de cd, maar komen qua tekst niet precies overeen. Ik vind het jammer dat je de teksten hierdoor niet goed kunt meelezen bij het beluisteren van de muziek (oudere kinderen), en ik mis de bladmuziek van de liedjes om deze zelf te kunnen zingen.
Maar de prenten van Hengeveld in zachte kleuren en duidelijke streek, zonder ook maar één overbodig detail, maken het boek een feest om in te kijken. De warme stem van Ageeth de Haan is daarnaast al genoeg om inderdaad heerlijk bij tot rust te komen.

Even lekker niks

Tekst voorleesversjes Bette Westera
Illustraties Ruth Hengeveld
Liedjes en zang Ageeth de Haan
Spotify:Even Lekker Niks
Uitgeverij Gottmer 2019
ISBN 9789025769352
Leeftijd vanaf 0 jaar
Prijs €17,99

cover van het prentenboek 'De vuurvogel' van Bette Westera en Djenné Fila
cover van het prentenboek 'De vuurvogel'

Balletsprookje met nieuwe prenten

Bette Westera bewerkte de tekst van het sprookje ‘De Vuurvogel’ al in 2011, voor de cd-uitgave van Gottmer met muziek van Igor Stravinski, en naar het ballet van Michel Fokine. De illustraties waren van Annemarie van Haeringen.
Dit jaar bracht Westera een prentenboek uit met eveneens de titel ‘De Vuurvogel’, geïllustreerd door Djenné Fila. Ook dit is gebaseerd op Stravinski en Fokines ballet. Je kunt mij altijd blij maken met dit schitterende verhaal hoor, maar je vraagt je wel af waarom het nodig was om dit nieuwe boek uit te brengen dat ook nog eens zo duidelijk op dezelfde muziek is gebaseerd – en die zit er niet bij.
Maar oh, die prenten én de beeldende dansante schrijfstijl van Westera zijn zo mooi. Dit maakt het boek een waardige vervanger van de eerdere versie die alleen tweedehands nog verkrijgbaar is. Zet er intussen wel de muziek van Stravinski bij aan!

De Vuurvogel

Tekst Bette Westera
Illustraties Djenné Fila
Uitgeverij Volt 2020
ISBN 9789021420684
Leeftijd vanaf ongeveer 5 jaar
Prijs €15,99

cover van 'Zoemtrompet', prentenboek van Klaartje Scheer
cover van 'Zoemtrompet'

Fantasie en vriendschap

Pieka wordt gek van alle geluiden om zich heen en ze vlucht de natuur in. Daar vindt ze een vreemd voorwerp waarop ze zoemtonen kan voortbrengen. Een prentenboek in zacht rood en zwart over het ontvluchten van lawaai en over muziek die je de mogelijkheid geeft om weg te dromen.

Kunstenaar Klaartje Scheer die het boek maakte, is een echte verbinder, als ontwerper en illustrator met aandacht voor muziek en beweging. ‘Zoemtrompet’ biedt zo allerlei invalshoeken, van het voortbrengen van geluid, beweging, emoties, vriendschap en fantasie, tot het contrast muziek en stilte of de klank van muziekinstrumenten.

Zoemtrompet

Tekst en illustraties Klaartje Scheer
Uitgeverij Clavis bvba 2018
ISBN 9789044832471
Leeftijd vanaf 6 jaar
Prijs €15,95

 

Terug naar boven

Reacties

Reactie toevoegen

Lees ook

Recensie
Cover De Fanfare

Bespreking door Suzanne Kratsborn van een aantal kinderboeken die een link hebben met muziek. In 2016 verschenen er weer enkele pareltjes.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.