Hoe ben je in aanraking gekomen met de tabla?
“Ik was 13 jaar oud toen ik voor het eerst via de radio Indiase muziek hoorde. Ik was meteen verkocht! Met mijn spaargeld ging ik naar de muziekwinkel, daar bleek ik alleen genoeg geld te hebben voor de tabla. Later zag ik bij een live optreden van Indiase muzikanten hoe fantastisch de tabla was en wist ik dat ik dat ook wilde.”
Hoe heb je het leren spelen?
“Er was in Nederland geen model voor het leren van de tabla. Het waren de jaren zestig en de meeste geïnteresseerden waren blowende hippies. Maar via het Tropenmuseum [nu: Wereldmuseum - red.] kwam ik terecht bij Indiase klassieke muziekspecialist Felix baron van Lamsweerde (1934-2021). Hij had kasten vol boeken waar ik wat uit kon overschrijven. Daarnaast bracht hij mij in contact met Wim Bosman die mij liet zien hoe de tabla werkte. Op een gegeven moment las ik in de krant dat er Indiase muzikanten zouden spelen bij het buffet in het Hilton Hotel. Ik ging erheen en stelde mij voor aan de musici en vroeg om les. Dat was de start van één groot avontuur dat tot op de dag van vandaag nog gaande is.”
Wat betekent de tabla voor jou?
“Het is een bijna mysterieus instrument. Als je het bespeeld ziet worden, raak je betoverd door de hoeveelheid klanken en mogelijkheden die uit het instrument gehaald kunnen worden. Zo’n diversiteit aan ritme en melodie blijft mij verwonderen. De tabla biedt continu een uitdaging. Daarnaast ga je verbinding aan met iemand die jou kan leren spelen. In de jaren zestig was dat heel besloten, je werd ingewijd bij een meester via een speciale ceremonie. Leren bij een meester heeft met vertrouwen en respect te maken. Tot het einde van zijn leven heb ik les gehad bij mijn meester Ustad Fayiaz Khan.”
Wat betekent muziekonderwijs voor jou?
“Meer mensen laten kennismaken met de wonderbaarlijk mooie wereld van de Indiase klassieke muziek.”
Wanneer is een muziekles geslaagd?
“Als ik zie dat iemand is geënthousiasmeerd. Als een leerling het gevoel heeft dat hij verder kan met hetgeen hem is aangereikt.”