Voor alles een liedje

Auteur: 
Aline Corté
Verschenen in Pyramide: 

Voor álles een liedje, en dat is zeker niet overdreven! Met dit boekje kunnen pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf zingend de dag door met muziek en spel. Er worden namelijk 30 liedjes aangeboden, van opstaan – via een dag op het kinderdagverblijf – tot slapengaan. Ik zie een kring-, slinger- en rijliedje, het stoplichtspel, het honderdduizendboekenliedje, een masseer-opzegversje en nog veel meer. Keuze genoeg, en je kunt er meteen mee aan de slag want de suggesties zijn duidelijk omschreven.

'Voor alles een liedje' is geen gewoon liedjesboekje maar een liedjes-prentenboek. Wat een lieve illustraties in de herkenbare ‘Tineke Vlaming’-stijl. Als je het boekje open doet, zie je leuke tekeningen van instrumenten. Kijk je verder dan valt op dat alle illustraties situaties uitbeelden die voorkomen in de liedjes.

Overzichtelijk staat op elke dubbele pagina een liedtekst met illustraties en spelideeën. De notenbeelden inclusief de gitaarakkoorden van de liedjes staan achterin het boek. De liedjes spreken tot de verbeelding en de melodieën liggen goed in het gehoor. Op de bijbehorende cd worden alle liedjes gezongen en er is een instrumentale versie zodat je je de liedjes gemakkelijk eigen kunt maken.

De auteurs geven in de inleiding op een heldere manier informatie over muziek met jonge kinderen. De verschillende ontwikkelingsgebieden van jonge kinderen worden besproken. Er komen aandachtspunten aan bod, zoals herhaling, en het kind zijn eigen tempo gunnen. Ook is er voor de volledigheid een lees- en kijkwijzer.

De arrangementen zijn prachtig en creatief en gespeeld door verschillende muzikanten. Je hoort niet alleen piano, viool, blokfluiten, maar ook instrumenten als de celesta en de garklein (de kleinste van de blokfluitfamilie en bespeeld door Saskia). Het spel klinkt mooi en de opnames zijn perfect. Tineke en Saskia laten zelf de spreekteksten op enthousiaste wijze horen, dat geeft een persoonlijk tintje aan de opnamen. De klassiek geschoolde stemmen van de twee zangers (bariton en sopraan) zijn spatzuiver. Het aandoenlijke heldere stemmetje van het jongetje is dat niet altijd, wat het geheel juist speels maakt.

Saskia Beverloo en Tineke Vlaming hebben jarenlange ervaring op het gebied van muziek met het jonge kind. Veel van de liedjes hebben in de loop van de jaren in De Pyramide gestaan en ook de illustraties zullen de Pyramide-lezers bekend voorkomen.

Het boekje en de cd vind ik een aanwinst. Wel jammer dat er bij de cd gekozen is voor een zangeres met een zeer keurige dictie, wat afstand schept. Persoonlijk zou mijn keuze vallen op een warme, vriendelijke stem. De instrumentale versie is ideaal. Je kunt heerlijk meezingen en oefent makkelijk de juiste toonhoogte. Het tempo vind ik vlot; dit zou wat mij betreft ietst langzamer mogen.

Duidelijk is dat er hard aan dit liedjes-prentenboek is gewerkt en de professionele aanpak valt op. Het is een mooi, compleet boekje voor een prima prijs.

coverafbeelding van 'Voor alles een liedje'
coverafbeelding van 'Voor alles een liedje'

Voor alles een liedje
Auteurs Saskia Beverloo, Tineke Vlaming
Illustrator Tineke Vlaming
Leeftijd 0-6 jaar
Uitgeverij SWP, april 2017
ISBN 978 90 8850 730 4
Prijs € 24,90 boek, cd en toegang tot de website
www.vooralleseenliedje.nl

Aline Corté is Muziek op Schootdocent

Reacties

Reactie toevoegen

Lees ook

Recensie
coverafbeelding (fragment) van Klavertje Koe & Muisje Miep. © Conny de Vries

Beschrijving van het boek 'Klavertje Koe & Muisje Miep (Conny de Vries) door Yfke Blokhuis-Lerk

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.