Vrolijk boek met muziek en spelletjes voor de kleinsten

Auteur: 
Yfke Blokhuis-Lerk
Verschenen in Pyramide: 

‘Klavertje Koe & Muisje Miep’ is het derde boek van Conny de Vries over Klavertje Koe. Het boek bevat twintig liedjes voor baby, dreumes, peuter en kleuter.

In dit boek volg je Muisje Miep en Klavertje Koe die samen op zoek gaan naar de broertjes en zusjes van Muisje Miep. De muisjes die bij de familie van Muisje Miep horen, worden steeds beschreven in twee korte zinnen, zodat je uit alle afgebeelde muisjes de juiste muis kunt halen. Ook Klavertje Koe is in elke tekening terug te vinden.

Er horen steeds twee pagina’s bij elkaar waarop een grote tekening staat met daarbij een stukje verhaal en een liedje. In het boek staan de liedjes met muzieknotatie en akkoorden, zodat de liedjes meteen zelf te spelen zijn.

Geluidsopnamen zijn te vinden op de website klavertjekoe.nl. Daar staan ook de liedjes van Conny’s vorige boeken en spelbeschrijvingen en knutselideeën bij de liedjes – gratis toegankelijk voor iedereen.

De spelbeschrijvingen zijn verdeeld in vier leeftijdsgroepen: baby (0-1 jaar), dreumes (1-2 jaar), peuter (2-4 jaar) en kleuter (vanaf 4 jaar). De knutselideeën zijn algemeen, je kunt zelf bepalen met welke leeftijd dit het beste is uit te voeren. Bij het liedje ‘Varkentje wassen’ zit bijvoorbeeld een knutselidee voor het maken van een gepersonaliseerd washandje, voor een baby is dit natuurlijk niet te doen, maar je zou er als ouder wel eentje voor je baby kunnen maken.

Het boek is geschikt voor thuis, de kinderopvang, Muziek op Schoot en de onderbouw van het basis- en speciaal onderwijs. De liedjes zijn kort en hebben veel herhaling: perfect voor jonge kinderen.

De meeste liedjes gaan over dieren, de activiteiten sluiten daarbij aan. Bij een liedje over eendjes voeren bijvoorbeeld, ga je in de activiteit (speelgoed-)eendjes voeren. Ook zijn er liedjes over de dagelijkse activiteiten van een heel klein kind zoals het dragen van een slabbetje bij het eten en drinken, en zindelijk worden.

Ik vind het een vrolijk boek met leuke liedjes. Het past ook mooi bij mij thuis aangezien ik zelf een babydochter heb. Liedjes zingen bij dagelijkse activiteiten maken deze voor zo’n klein kindje veel aantrekkelijker. Mijn dochter wordt altijd erg vrolijk als ik met muziek aan de slag ga.

De platen zijn vrolijk om naar te kijken en als mijn dochter wat groter is kunnen we samen op zoek naar de verschillende muisjes. Op school werk ik met de middenbouw, maar als ik een kleuterklas zou hebben, zou ik daar zeker gebruik maken van dit boek.

coverafbeelding van Klavertje Koe & Muisje Miep. © Conny de Vries
coverafbeelding van Klavertje Koe & Muisje Miep. © Conny de Vries

Klavertje Koe & Muisje Miep
Muziek, tekst en illustraties Conny de Vries
Uitgegeven in eigen beheer
klavertjekoe.nl
Prijs €12,50

Yfke Blokhuis-Lerk is groepsleerkracht en vakspecialist muziek.

Reacties

Reactie toevoegen

Lees ook

Les
De Pyramide muziekles Dreumes & Peuter: van muzikant tot kapitein

Muzikale lesideeën voor kinderen van 0 tot 2 jaar, met enkele uitbreidingen en variaties voor peuters van 2 tot 4 jaar, in het thema beroepen.

Recensie
Cover 'Klavertje Koe telt voor 2'

Recensent Yfke Blokhuis-Lerk probeert in haar lessen aan groep 1-2 het materiaal uit het boek 'Klavertje Koe telt voor 2', het tweede boek over dit vrolijke beest, geschreven en geïllustreerd door Conny de Vries.

Recensie

Beschrijving van het liedjes-prentenboek 'Voor alles een liedje' door Aline Corté

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.